Ukončený osobní blog české šperkařky, jíž učarovaly korálky.

Chutná chemie z potravin?

19. prosince 2011 v 20:36 | Monica Otmili |  Rukověť spotřebitele
Nekončící seriál o výrobcích a ceně. Na pitvě máme tentokrát potraviny. Jste to, co jíte, říkají nejen na Primě. V tom případě jsem plná aspartamu a jiných sladidel, éček, tuků, konzervantů a jiných maglajzů. A začíná se mi to líbit čím dál míň.
Ve světě, kde máme reklamu pod nohama stále, můžeme kvalitu rozlišit jen metodou risku kup nebo nech být.



Ve školní jídelně pravidelně nad jídlem ohrnujeme nos. Polovina věcí je z polotovaru. Neříkejte mi přece, že ta řídká bramborová kaše z prášku je kompletně z brambor. Spousta těch věcí vypadá a chutná pochybně. A to nás doslova bombardují zdraou výživou.V zimě si děláme srandu, že ten čaj je uvařen ze sněhu, co nahrabali před školou. Letos to ale padlo, protože u nás sněžilo všehovšudy jednou.

Špekáčky, párky, sýry. Sýr, co je z 50% sušina za 9,90 není sýr. Ano, takový eidam mi chutná, obecně jsem velká sýrožroutka, ale začínám se děsit toho, co si s ním pouštím do těla. To tam už většinou nenapíšou. Co má být obsaženo v kvalitním špekáčku a párku je hlavně maso. Žádná mouka a bůhví co.

Aspartam neboli E951 - další chutné, ale prý ještě pořádně neprobádané svinstvo. Ve Sprajtu, Fantě ve všech minerákách s 0% cukru (čím jiným by to asi sladili?), některých jogurtech a spoustě věcí nejen pro diabetiky. V Coca-cole to prý není, ta je plná cukru. Jenže v ní je bůhví co. Zapomeňte na Domestos, nalijte Coca-Colu do záchoda, vezměte štětku a hezky se to vyčistí. Říkám si, co je zdravého na minerálce s 0% cukru plné aspartamu, i když je tam nějaké to procentíčko minerálních látek?

Polévky, kaše a omáčky z pytlíku. Netřeba komentovat.

Ráda si dám sladké. Kvalitní čokoládu za víc jak 60 Kč si ale vážně nekoupím. Tady ani nejde tak o chemii jako o to, že to prostě není čokoláda, ta za osm korun z Lidlu. Moc kakaa tam není.

Jídlo je chemie a jednou nás to zničí. a nemusí v tom hrát roli další E.coli nebo nějaká nová nemoc shmade-under-microscope. Začínám pomalu věřit BIO výrobkům. Ovšem musí být skutečně BIO a to se v obchodě jinak než cenou nepozná. Ony ani ty zdravé věci typu ovoce a zelenina nejsou moc zdravé, když jsou geneticky modifikované pro to, aby byly větší, hnojeny bůhví čím a jde tam jen o kvanta, kolik se toho vypěstuje. A ty hnusy mohou mít i rakovinotvorné účinky. Ovoce ze zahrádky chutná jinak. Za chvíli dopadneme tak, že budeme jíst v tabletkách.
Oleje za dvacku z geneticky modifikovaných rostlin jsou na prd už jen při prvním použití, přepalování olejů našim cévám akorát zavaří.
O recyklovaném mléku jste slyšeli? Nedávno mi strejda poslal mejla o mléku. Hlásalo to, že když v obchoďácích dojde mléko k datu spotřeby a už se neprodá, posílají to zpátky. V mlékárně se to převaří a pošle do rodeje zpět. Akorát v řadě čísel na krabici bude smazané jiné. Když otočíte krabičku od mléka na dno a odloupnete složený karton, objeví se řada čísel od jedné do pěti. To, které chybí udává, kolikrát už bylo mléko "zrecyklováno." Když chybí jednička, máme vyhráno, je čerstvé.
Fakt, přesvědčila jsem se, ta řada čísel tam je.

Bohužel dovolit si kupovat bio a kvalitní věci, to už je druhá strana mince. Když otevřu naší ledničku, je tam ten eidam za 9,90, máslo, které není máslo, ale stužený rostlinný tuk...
Ale můžeme být rádi, že máme co do huby. Pozorně čtu obaly od minerálek a kde je aspartam, to nechcu, stejně piju hlavně čaje. Nějaké to ovoce si na terase pěstujeme, a "mňamky" z mekáče klidně vypustím, většina z těch věcí mi stejně nikdy nechutnala naštěstí. Ráda bych se stravovala zdravě, ale jedna věc jsou peníze a taky otázka, zda je to vůbec možné. Nicméně žiju i teď a to mnou prošlo tolik chemie.
Co vy? Jak se stavte k stravování? A názor na MCDonaldy apod. samozřejmě. :)

Mějte se,
Monica Otmili
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 KSM KSM | Web | 19. prosince 2011 v 20:53 | Reagovat

Chemie lidstvo také zničí...to je jeden z dalších faktorů proti lidem...no jo no...

2 Katie Katie | Web | 19. prosince 2011 v 20:55 | Reagovat

Pěkný článek a musím souhlasit. Nejednou jsem se přistihla, jak sleduju, co všechno výrobek obsahuje. Moc se v tom nevyznám, ale je mi jasné, že to asi moc mému tělu neprospívá, ale říkám si, co dnes vlastně našemu tělu prospívá?
Jinak když si to tak vezmeš tak BIO ani neexistuje. Déšť má v sobě taky různý "látky", takže se to stejně potom i s trávou dostane krávě do žaludku.. No neumím to pořádně vysvětlit, ale člověk, který mi to vysvětloval, tak od něj to znělo celkem logicky. :) Do KFC a podobných obchodů zajdu málokdy. Do MCdonaldu si jdu většinou jen pro zmrzku a málokdy si vezmu chickenburger apod... No a jím to co mi doma dají a s tím sýrem jsme na tom doma podobně.

3 Satine Satine | Web | 19. prosince 2011 v 20:57 | Reagovat

Je to hrůza, co je dnes v těch potravinách chemie. Jenže zase když už si člověk chce koupit něco nechemického, zdravého, BIO, tak to stojí o hodně víc než věci chemické. Pro co se nakonec asi člověk rozhodne?
Minerálky nějak neřeším, poslední dobou piju hlavně vodu z vodovodu - i když i v té je prý kdoví co, ale to už bych se musela zbláznit.
A to s tím mlékem mě dostalo! To jako vážně?!

4 Predátorka Hannach Predátorka Hannach | E-mail | Web | 19. prosince 2011 v 21:03 | Reagovat

Abych se přiznala, tyhle věci beru trochu "s rezervou" - tedy, ne že bych nevěřila tomu, že to takhle nějak je (to s mlékem je pro mne nová informace), ale s onou chemií se setkávám denně, takže ano, jím "jako prase" a když mám hlad, neřeším, jestli ten plátek "masa" v cheeseburgeru maso nikdy neviděl - hlavně že mi chutná. Mému zdraví to asi zrovna neprospěje, ale co nadělám... Raději si připlatím za "přírodní" čistící prostředky a kosmetiku, tam mi chemie vadí o hodně víc. I když tím nechci tvrdit, že by mi některé BIO potraviny nechutnaly více, než ty "neBIO".

5 Daysy Daysy | E-mail | Web | 19. prosince 2011 v 21:04 | Reagovat

V každém jídle je nějaký hnus..

6 Sashay Sashay | Web | 19. prosince 2011 v 21:04 | Reagovat

ako sa k  tomu stavim? tak že si o mne všetci myslia že som debil...
rodičia majú odo mňa vytlačené papiere so zoznammi éčok aby sa tým riadili pri nákupoch pre seba, ja do seba hádžem takmer výlučne len bio veci a chémií sa pokiaľ môžem vyhýbam...
možno to preháňam, ale odkedy som sa dočítala čo obsahujú niektoré éčka - chrobáky, vlasy, piesok... - rozhodla som sa stravovať zdravo.

7 Kirma-Lee Kirma-Lee | Web | 19. prosince 2011 v 21:07 | Reagovat

Upřímně přiznám, že to s tím mlékem jsem doteď vůbec netušila, ale je možné, že to tak dělají se všemi nápoji v kartonu, tím se dostáváme k 20% džusům a podobným hnusům. A přesto-je vážně 100% džus fakt stoprocentní? Podle mě nic takového nesplňuje.. Říká se, že Česko je jen odpad pro ostatní země a něco na tom bude pravdy

8 Predátorka Hannach Predátorka Hannach | E-mail | Web | 19. prosince 2011 v 21:11 | Reagovat

[6]:U nás doma je to přesně naopak - mamka co chvíli hlídá, co se kupuje a jí. Jo, z broučků je tuším červené barvivo. Do něčeho prý zas dávají krmení pro velbloudy... Na jednu stranu její snahu "žít zdravě a ekologicky" oceňuji, jak už jsem psala, na přírodní kosmetiku a třeba "univerzální čistič" na bázi octu si dost potrpím, ale v jídle se řídím pouze chutí.

9 Ann Taylor Ann Taylor | Web | 19. prosince 2011 v 21:13 | Reagovat

Hmmm...školní jídelny....kdyby měli vařit ze skutečně dobrých potravin, museli by ceny zvednout na stovku za oběd a ještě vařit pro sto lidí denně maximálně. To by asi moc nešlo.

10 Monica Otmili Monica Otmili | Web | 19. prosince 2011 v 21:16 | Reagovat

To mléko je pro mě taky poměrně nová informace, tak to v tom mejlu bylo, netvrdím, že je to 100% pravda, ale něco na tom bude a fakt je, že co by s tím mékem pak dělali.

[9]: Máš pravdu, u nás lidi pořád reptají, když to zvednou o korunu. Já bych si klidně za něco lepšího připlatila.

11 Ann Taylor Ann Taylor | Web | 19. prosince 2011 v 21:22 | Reagovat

[10]: Já ne. Do menzy skoro nechodím, i když to tam stojí pod třicet. Zkrátka na to nemám. Jsem ráda, že můžu nakoupit za levno něco, čeho se najím.

12 Dendomačiatko Dendomačiatko | Web | 19. prosince 2011 v 21:25 | Reagovat

Mám akoby takú úchylku pri každom výrobku pozerať zloženie. A je mi zle. Keď už len ten obyčajný syr je kopa tuku a chémie, čo očakávať od ostatných jedál? Všetko to ide hore nohami. Ale čo sa dá čakať, na svete je 7 miliárd ľudí a aby každý mal kvalitné jedlo je predsa nemysliteľné, nereálne. A naviac, pre výrobcu je omnoho jednoduchšie, keď tie výrobky idú ako na páse, napichajú tam rôzne svinstvá, veď predáva sa to. Ľudia nečítajú etikety. A lákavý obal s bohvieakými kecmi je predsa významný.

A dá sa tomu vyhýbať čoraz ťažšie. Neverím už ani BIO potravinám, ničomu... Stravovať sa zdravo a plnohodnotne znamená vlastne vôbec sa nestravovať. Bohužiaľ to tak je.

13 Dendomačiatko Dendomačiatko | Web | 19. prosince 2011 v 21:28 | Reagovat

A čo sa týka McDonaldu či KFC, no proste hrôza. Minule som o tom voľačo čítala. Hranolky tam ani zdaleka nie sú hranolky je to nejaká múčka. Mäso je prinajlepšom len polotovar. Ďalej už snáď netreba zachádzať. Je to grc a takýmto podnikom sa snažím vyhýbať.

14 Sashay Sashay | Web | 19. prosince 2011 v 21:31 | Reagovat

[8]: presne tak, červené farbivo...docela hnus :D
tak u nás to tiež nieje 100percentná zdravá strava, aj ja sa riadim chuťou, takže nejaké tie výnimky mám...trebárs čokoláde neodolám :D  ale vo väčšine výrobkov ktorésom kedysi mala rada je toľko éčok, že ma hned prejde  chuť :)

15 Chloë Noir Chloë Noir | Web | 19. prosince 2011 v 21:49 | Reagovat

Heh..stravovať sa z BIO výrobkov tak do mesiaca umrieme od hladu...kto na to má vziať peniaze?
Popravde, mne je to jedno..tak ako mi je jedno, čo všetko je v párkach či pašteke, tak je mi v podstate jedno aj čo je v ostatných veciach. Na lepšie a bio jednoducho nemám, uspokojím sa aspoň s tým...predsalen...chemikálie alebo hlad? Myslím, že tu nie je čo vyberať.
Som rada, ak máme raz za čas nejaké čerstvé ovocie, heh :D
Ale mekáč...tak to rozhodne nie...tých pár návštev a vyhodenie peňazí rozhodne ľutujem a keď sa teraz ide do Mekáča po stretku, tak si predtým radšej kúpim bagetu...a aspoň sa aj najem a myslím, že je taká bageta určite zdravšia (aj keď..zrušili mi moju bagetériu a v tých ostatných to nie je také výhodné ani také fajné tak neviem čo budem teraz robiť..fňuk...).
Dať si nejaký hamburger raz za čas...beriem..ale napchávať sa pravidelne mekáčom...fuj... :D

16 Babe Babe | 19. prosince 2011 v 22:28 | Reagovat

už se delší dobu stahuju k samopěstování, jednou to udělám naplno

17 Taychi Taychi | Web | 19. prosince 2011 v 23:23 | Reagovat

Toto všechno nám učitel říkal v přírodopise. Jo, máma mi řekla, ať ho pošlu do prdele, když jsem se jí zmiňovala o tom že napouštějí kuřata vodou a proto když se pečou tak se zcvrknou.
Nemám ráda fast foody, je mi z nich vždycky špatně ovšem jednou za čas si třeba hranolky dám.

18 KatyRZ KatyRZ | Web | 20. prosince 2011 v 21:30 | Reagovat

Zrovna nedávno jsem přišla s něčím podobným ;) http://dostcasunalasku.blog.cz/1111/dnesni-doba-chemicka.

19 Dubious cat Dubious cat | Web | 20. prosince 2011 v 22:27 | Reagovat

problém je, že ani ty BIO výrobky tě nespasí. Když je něco fakt bio, tak z toho můžeš dostat červíky a jiný mršoviny:) Nejlepší by bylo nežrat vůbec, ale to taky nepřežiješ, proto raději nečtu, z čeho to všechno je:)  Ale mňamkám typu burger a párky se vyhýbám, to jo...:)

20 elysia elysia | 21. prosince 2011 v 17:50 | Reagovat

mama nakupuje taky hlavne podle ceny, tzn. cim levnejsi tim lepsi, ale me to taky zacina vadit, uz jsem se taky pristihla jak u lednicky porovnavam, kterej salam ma vic procent masa a min procent tech sajrajtu kolem. stravovat se zdrave, to by se mi libilo, ale je to draha zalezitost a tak se snazim delat aspon kompromisy ...stejne nas ale vic nez ty konzervanty barviva a sladidla zabiji to, ze se prezirame, misto ryby si dame radsi klobasu, misto jabka cokoladu atd..

21 Amia Amia | Web | 24. prosince 2011 v 12:16 | Reagovat

Ovoce a zelenina je kapitola docela legrační. Klasický konzument si v obchodě koupí to největší a nečervenější jablko.
Takže se zemědělci přizpůsobují. Půda je chemicky hnojena, aby stromeček hezky rostl a měl se fajn. Listy jsou pravidelně postřikovány proti hmyzu, jakmile začnou růst jablíčka tak taktéž. Pokud jich vyroste víc na jednom místě, tak se i utrhávají aby ta zbývající měla více místa a vyrostla více. Stejně tak jsou chemicky dále postřikována proti hmyzu a zároveň pro růst, po sklizni taky aby nehnila a proti hmyzu, pak jsou ve skladu a vezou se do obchodů. Ještě se používají přípravky pro větší lesk slupky a podobné.
Třeba semena obilovin jsou taky chemicky ošetřena ještě před zasazením, aby neplesnivěla a nešli na ně hlodavci. Normálka :)

Kdybych měla řešit všechny potraviny a kolik v sobě mají chemie, tak bych se nenajedla. I takový kečup neviděl rajčata ani z letadla, jak říká kamarád :)
Jdu si nalít Colu.

22 Lily Addams Lily Addams | Web | 25. prosince 2011 v 16:58 | Reagovat

Člověk aby se bál něco jíst.Jak se říká,hlad je sviňa a když ho člověk dostane,sní první věc,která je po ruce.I když některým potravinám se vyhýbám,protože je mi z nich špatně...

23 Lennroe Lennroe | E-mail | Web | 20. září 2012 v 21:34 | Reagovat

Jenom k  tomu mléku ( http://hoax.cz/hoax/recyklovane-mleko/ ), hned mi to bylo divný, protože si neumím představit jak ty litrový krabice v mlíkárně otvírají a lejou do cisteren o tisíci litrech, jenom ten zaměstanec na otvírání už by mlékárně prodělával.

Lidé, kteří se trochu zajímají si dokážou přečíst složení a vyhlášky o potravinách a dokážou si vybrat kečup s rajčaty, dobré mléko, kvalitní jogurt, čokoládu z kakaa a džus z ovoce. Kdo něco ví o chemii a biologii (a to by měla být první věc, o kterou se začnu zajímat, když jde o zdravou výživu), nemusí se spoléhat na stokrát pžeposlané emaily, dokáže si sám určit, co je dobré a co ne.

Jinak geneticky modifikované potraviny nejsou ještě prozkoumané, ale obecně se má za to, že není důvod, aby měly na organismus špatný vliv, protože složení je stále stejné. je to stejný nesmysl jako to, že je špatné maso ze zvířat, která dostávají hormony. Není tak kvalitní a dobré jako maso z krávy, která se pase a pomalu přibírá, ale v žádném případě není nezdravé. Hormony se nevstřebávají žaludkem a lidské tělo nedokáže reagovat na hovězí hormony.

24 Monica Otmili Monica Otmili | Web | 20. září 2012 v 22:26 | Reagovat

[23]: Že je to hoax, to mi bylo dosvědčeno asi měsíc po publikaci článku, později mi to potvrdila i jistá slečna, která byla v rámci studia na exkurzi v mlékárně.

Člověk, respektivě jeho tělo, je sám "složenina," která obsahuje důmyslnou chemii, takže už si říkám, jestli to vlastně není jedno, nějaká látka sem, nějaká tam.
Jen se bojím, že i přes ty vyhlášky se nad jídlem ztrácí kontrola a mám strach, že to někde funguje opravdu stylem "úkol: vyrobit X kusů konzerev o Y gramech. Cena jednoho ks nesmí přesáhnout 25 korun." a tak se kvalitnější (ale dražší) složky nahrazují ochucovanými náhrážkami...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
Zanechte komentář, neboť zpětná vazba je motorem pokroku. :-)


Kopírování jakýchkoliv článků, fotek, obrázků a vytváření kopií mých šperků bez svolení je zakázáno! Umístěním reklamy souhlasíte s jejich okamžitou likvidací a označením vaší osoby vulgárním výrazem pro ženské (příp. mužské) přirození. Za reklamu pro hlasování hlasuju pro soupeře!

Design by Violett - pieklo.blog.cz
Autor obrázku v záhlaví: annick